Pierniczki owsiane

Pierniczki owsiane

Pierniczki owsiane z dodatkiem mąki pszennej

Karnawał w pełni, więc i my mamy dla Was przepis z minionych świąt, który możecie wykorzystać w każdej chwili. Pierniczki owsiane! 🙂

pierniczki-owsianeSkładniki:

  • 1 szkl mąki MojeMusli – owsianej (zblendowana na mąkę mieszanka MojeMusli)
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 4 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
  • około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka

 

 

PRZEPIS:

Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać. Ciągle mieszając dodawać sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko. Dolewając stopniowo mleka zagniatać ręką ciasto, aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek na taką grubość, jak lubicie pierniczki, ja preferuje cieniutkie. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować „rozbełtanym” jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 – 3 cm od siebie (pierniczki urosną).

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 – 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, później będą twardniały. Twarde pierniczki owsiane przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, z czasem będą miękły i kruszały.

SKOMPONUJ MUSLI TERAZ >>

Dodaj komentarz