Ciasteczka owsiane z kremem kokosowym

Ciasteczka owsiane z kremem kokosowym

Ciasteczka owsiane z kremem kokosowym – niebo w gębie wypróbuj koniecznie

Ciasteczka owsiane z kremem kokosowym w polewie czekoladowej do złudzenia, a nawet lepiej przypominają te znane sklepowe. Oczywiście jest to opcja w pełni „legalna”, bo nasze ciasteczka owsiane zawierają zdrowe tłuszcze, a nie te z oleju palmowego. Słodka przekąską, którą możesz zajadać się codziennie bez obaw 😉

ciasteczka owsiane z krememSkładniki:

Ciastka

  • 80g mielonych migdałów
  • 60g mąki ryżowej
  • 100g mieszanki płatków Moje Musli kompozycja własna
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60g oleju kokosowego
  • 60g masła klarowanego
  • 20g miodu

Krem kokosowy

  • ok 180g twardej części mleka kokosowego z puszki (WAŻNE: mleko kokosowe najlepiej zostawić na noc w lodówce – będzie lepiej się ubijać i zgarniemy więcej stałej części mleka)
  • 20g mąki kokosowej
  • 10g stewii

Polewa czekoladowa

  • 40g czekolady gorzkiej min, 70%
  • 10g oleju kokosowego

 

Przepis:

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki. W rondelku rozpuszczamy masło, olej kokosowy i miód. Przelewamy do miski z płatkami i mąkami, mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy lepimy małe kulki, spłaszczamy i układamy na blaszce w odstępach, ponieważ ciacha lekko mogą się rozlać. Jeśli macie czas i ochotę, kształty mogą być różne – tutaj masę ubito w foremkach od pierników. Pieczemy 15 minut do zrumienienia ciastek. Ostawiamy na ok 30 minut do całkowitego ostygnięcia.

Z mleczka kokosowego wykorzystujemy tylko stałą cześć – ubijamy ją do powstania konsystencji ubitej śmietany kremówki. Dodajemy make kokosową i słodzidło. Kiedy ciastka ostygną, smarujemy je kremem i wstawiamy na ok 20 minut do lodówki, aby masa zastygła.

Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym – dzięki temu polewa będzie dobrze rozprowadzać się po kremie. Polewa musi ostygnąć ok 5-7 minut, żeby nie spłynął krem. Polecam nakładać ją pędzelkiem silikonowym lub małą łyżeczką. Ciacha trzymamy w lodówce do 3 dni, ale raczej nawet tyle u Was nie wytrzymają 😉

Wartości odżywcze:

Całość :

Białko: 75,5 g

Węglowodany: 164 g

Tłuszcze: 186 g

Z przepisu wychodzi 20 ciastek: 1 ciastko:

Białko 3,7 g

Węglowodany: 8,2 g

Tłuszcze: 9,3 g

SKOMPONUJ MUSLI TERAZ >>

Dodaj komentarz