Ciasteczka owsiane bez pieczenia

Ciasteczka owsiane bez pieczenia

Ciasteczka owsiane – przestań sięgać po marketowe „fit” batoniki musli!

Od dzisiaj nie musimy piec swoich ulubionych ciasteczek, a ponad to przestajemy sięgać po marketowe „fit” batony musli! Z ciekawości spójrzcie kiedyś na etykietę tych batonów, ilość cukru jakim zlepia się te batoniki, aby były ciężkie i dobrze wyglądały. Oto nasza kolejne wersja przepisu na ciasteczka, tym razem kakaowe i to bez pieczenia. Do dzieła!

SKŁADNIKI:

  • 60ml mleka
  • 40g masła
  • 120g miodu
  • 20g kakao
  • 40g masła orzechowego
  • 150g mieszanki MojeMusli kompozycja własna Gdzie skomponować swoje musli? A no tutaj, zapraszamy: www.mojemusli.pl

PRZEPIS:

Przygotować blachę z papierem do pieczenia.

Do rondelka wlać mleko, dodać masło, miód i kakao. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia miodu. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotowa przez minute. Odstawić z ognia, dodać płatki owsiane, masło orzechowe, wymieszać.

Nakładać po łyżce masy na blachę, delikatnie spłaszczyć i uformować ładne kółka. Odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut do zastygnięcia lub w temperaturze pokojowej też zastygną ale potrwa to zdecydowanie dłużej, np przez całą noc 😉

Wartości odżywcze:

Białko: 36,71 g

Węglowodany: 177,7 g

Tłuszcze: 70,34  g

Z przepisu wyszło 13 sztuk ciasteczek owsianych:

Białko: 2,8 g

Węglowodany: 13,6 g

Tłuszcze: 5,4 g

Oto inne propozycje przepisów na ciasteczka owsiane:

  1. Ciasteczka owsiane z nadzieniem kokosowym

2.  Ciasteczka owsiane z migdałami

3. Ciasteczka owsiane o smaku bananowym