Tort z owocami idealny dla dbających o linie

Tort z owocami idealny dla dbających o linie

Tort z owocami i niespodzianką w środku

Jak się okazuje musli to nie zawsze zwykłe śniadanie, może być także składnikiem zdrowego deseru! Tort z owocami wypełniony mieszanką musli jest idealny dla osób dbających o linie, a także unikających pszenicy czy białego cukru. Taki tort można zaserwować zarówno na śniadanie jak i urodziny a na pewno jego wnętrze pysznie zaskoczy obdarowanego.

 

Składniki:

Biszkopt ryżowy (śr:18cm)

  • 4duże jajka
  • 90g ksylitolu
  • 40g skrobi kukurydzianej
  • 100g mąki ryżowej
  • szczypta soli

Krem jogurtowo-kokosowy

  • 240g ricotty
  • 400g jogurtu typu greckiego
  • ksylitol (indywidualne preferencje)
  • 4-5 łyżek białej mąki kokosowej

Krem kokosowy

  • 400ml mleczka kokosowego (puszka schłodzona kilka dni w  lodówce)
  • łyżka ksylitolu

Inne dodatki

PRZEPIS:

BISZKOPT RYŻOWY

Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Skrobie i mąkę wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika.

Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt będzie równy. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Podzielić na 5 blatów (górny ma być grubszy, najlepiej gdy wyrośnie z tzw. górką). W 3 środkowych blatach wyciąć na środku otwór w wielkości szklanki.

 

KREM JOGURTOWO-KOKOSOWY

Ricotte i jogurty zmiksować blenderem na gładko, dodać dowolną ilość ksylitolu. Do masy wsypać 4 łyżki mąki kokosowej, wymieszać i zostawić na 5 minut do napęcznienia mąki. Jeśli krem jest za rzadki dodać jeszcze jedną łyżkę.

– Do tortownicy włożyć pierwszy blat, odrobinę nasączyć go wodą z cytryną. Nałożyć cienką warstwę kremu i w okręgu ułożyć ok 1,5cm plastry banana (owoc podniesie i utrzyma warstwy tortu). Między banany znów nałożyć krem zostawiając puste pole w wielkości szklanki na środku.

– Nałożyć drugi blat z otworem na środku, delikatnie docisnąć do dolnej warstwy i odrobinę nasączyć. Nałożyć solidną warstwę kremu (bez bananów).

– Ułożyć kolejny blat z otworem, docisnąć i nasączyć go. Znów nałożyć cienką warstwę kremu, banany po okręgu i przykryć je kremem.

– Nałożyć ostatni blat z otworem, docisnąć go, nasączyć i pokryć kremem bez bananów. Kremem pokryć również środek tortu tworząc „tubę”.

Tak przygotowany tort włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), można przykryć go np. wysoką miską aby się nie obsuszył. Górny blat schować do worka.

Po tym czasie nożem delikatnie odciąć boki tortu od obręczy tortownicy i ją ściągnąć. Środek maksymalnie wypełnić ulubionym musli.

KREM KOKOSOWY

Puszkę schłodzonego mleczka otworzyć i wyjąć zwartą część. Zmiksować ją z odrobiną ksylitolu na najwyższych obrotach.

Takim kremem posmarować od dołu ostatni górny biszkopt i przykryć nim całość. Tort z owocami posmarować kremem kokosowym i udekorować owocami oraz musli.

 

Propozycja wyśmienitego tortu z owocami z użyciem mieszanki MojeMusli od: Candy-Pandas, gdzie znajdziecie więcej słodkich inspiracji 🙂