Babeczki jogurtowe z malinami

Babeczki jogurtowe z malinami

Babeczki jogurtowe takich jeszcze nie jadłeś 😉

Tym razem przepis na babeczki jogurtowe z masłem orzechowym. Wykorzystaliśmy w przepisie nawet harbatkę owocową, więc nie jest to zwykły przepis na babeczki. Deser jakiego jeszcze nie próbowałeś, babeczki na bazie jogurtu z malinami i galaretką. Wspaniały deser, który wykonasz bez najmniejszych kłopotów. Do dzieła!
 SKŁADNIKI i PRZEPIS:
Spód:
  • 125 g MojeMusli – (własna kompozycja: pestki dyni, siemię lniane, EKO amarantus, gryka preparowana, płatki owsiane-podstawa) skomponuj sam tutaj: www.mojemusli.pl
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka kakao
Wszystkie składniki blendujemy i wylepiamy silikonowe foremki, wkładamy do lodówki.
Masa biała:
  • 250 g jogurtu greckiego lekkiego
  • 20 g mrożonych malin
  • 50 ml wrzątku
  • 1 łyżka żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Łączymy wszystkie składniki i chwilę miksujemy. Gdy masa lekko stężeje wylewamy do foremek na spód musli. Wkładamy do lodówki.
Galaretka:
  • 3 torebki herbaty owocowej
  • 0,5 l wrzątku
  • 3 łyżki żelatyny
Herbatę zaparzamy, wyciągamy torebki i wsypujemy żelatynę. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gdy lekko stężeje wylewamy na białą masę. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
PORADA:
Jeżeli brakuje Ci malin świeżych proponujemy maliny mrożone lub maliny liofilizowane dostępne tutaj: http://www.mojemusli.pl/owoce-liofilizowane-i-suszone.html doskonale sprawdzą się w połączeniu z mokrymi składnikami i nie poczujesz nawet różnicy pomiędzy malinami świeżymi.
Inne propozycje na babeczki:
  • Babeczki owsiane OREO
  • Babeczki proteinowe
  • Babeczki marchewkowe