Przepis na brownie z batatów

Przepis na brownie z batatów

Jak zrobić brownie z batatów?

Bardzo łatwy przepis i oczywiście sprawdzony przez nas już wielokrotnie na pyszne brownie z batatów z dodatkiem banana i gorzkiej czekolady.

SKŁADNIKI:

  • 450g batatów, ugotowanych, lekko ostudzonych
  • 180g banana
  • 50g czekolady min. 70%
  • 30g mąki jaglanej
  • 50g mieszanki MojeMusli: zmielona na mąkę (skład: pestki dyni, siemię lniane, płatki Multigranflakes, EKO amarantus, pszenica w miodzie, płatki owsiane górskie)  skomponuj tutaj: www.mojemusli.pl
  • 20g orzechów włoskich, posiekanych
  • 10g gorzkiego kakao

PRZEPIS:

Obieramy bataty, kroimy na kostkę aby szybciej się ugotowały. Ugotowane bataty studzimy. Dodajemy do nich banana i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego puree. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy z reszta składników do puree, dokładnie mieszamy. Foremkę smarujemy olejem kokosowym, obsypujemy bułką tartą (nasze brownie będzie ładnie odchodzić od foremki). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut, lub dłużej, do suchego patyczka.

Brownie najlepiej przechowywać w lodówce.

Wartości odżywcze:

Całość

Białko: 27,5

Tłuszcze: 34,37

Węglowodany: 187

podzielone na 8 części, 1 porcja  

Białko: 3,4

Tłuszcze: 4,9

Węglowodany: 23,37

Brownie owsiano warzywne?

Oczywiście! taką opcję już dla Was wcześniej przygotowaliśmy. We wcześniejszym wpisie pokazaliśmy Wam przepis na brownie owsiano warzywyne. Równie pyszne i łatwe w wykonaniu. Przepis w linku poniżej:

Owsiane brownie warzywne