Jak upiec proteinowe babeczki?

Jak upiec proteinowe babeczki?

Pieczemy proteinowe babeczki!

Oto przepis na proteinowe babeczki z dużą zawartością białka i zdrowych tłuszczy 🙂  Oczywiście nie obędzie się bez dodatku masła orzechowego! Ale pamiętajcie aby używać masła orzechowego jedynie dobrej jakości, które ma minimum 99% orzechów! I słynny krem orzechowy w marketach to nie jest masło orzechowe!!! No to zabieramy się

SKŁADNIKI:

  • 75g płatków owsianych MojeMusli kompozycja własna
  • 60g mąki owsianej
  • 125ml mleka migdałowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 20g orzechów rozdrobnionych włoskich
  • 20g czekolady min. 70%
  • 6-7 łyżeczek masła orzechowego

PRZEPIS na proteinowe babeczki:

Mleko podgrzewamy z miodem – nie może być gorące, tylko ciepłe aby rozpuścić miód. Następnie mieszamy z jajkiem, ubijając. Dodajemy pozostałe  składniki, dokładnie mieszamy żeby wszystko dobrze się połączyło. Masę nakładamy do 6-7 papilotek  (tutaj wyszło 7szt. ) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po wyjęciu babeczek z piekarnika rozpuszczamy czekoladę z odrobiną mleka roślinnego i polewamy nią babeczki. Polewamy je również masełkiem orzechowym lub dajemy do środka przed upieczeniem. Zwiększy to atrakcyjność potrawy, bo po przekrojeniu ciepłej babeczki rozleje się efektownie masło orzechowe. Deser niczym z dobrej restauracji. Smacznego  🙂

Wartości odżywcze:

Białko: 71.53 g

Tłuszcze: 73,5 g

Węglowodany: 113.75 g

na jedną babeczkę przypada:

Białko: 10.2 g

Tłuszcze: 10.5 g

Węglowodany: 16.25 g

Sprawdź nasze pozostałe przepisy m.in na: puddingi chia, ciasta z truskawkami, jabłkami, różnego rodzaju babeczki, a nawet pyszny tort, który z pewnością możesz sam zrobić i zaprezentować swoim gościom. Odwiedź także naszą stronkę www.mojemusli.pl i sam skomponuj swoje musli, a my Ci je wyślemy w ciągu 24h prosto na śniadanie.