Musli bez glutenu na śniadanie

Musli bez glutenu na śniadanie

Mix śniadaniowy: ciasteczka z musli bez glutenu

Wystarczy mały drobiazg aby zwykłe śniadanie zamienić w coś wyjątkowego. Zrobienie zdrowych ciasteczek serduszek bez glutenu i białego cukru nie zajmuje zbyt wiele czasu, a dodadzą one ulubionej mieszance musli bez glutenu magicznego wyrazu.

musli bez glutenuSkładniki:

Ciasteczka serduszka

-100g mąki kukurydzianej + 80g mąki z ciecierzycy lub 90g mąki kukurydzianej + 70g mąki z ciecierzycy + 20g kakao

-50g ksylitolu

-40g słodu ryżowego (lub miodu)

-40g oleju kokosowego

-1 jajko

Dodatkowo:

-mieszanka MOJE MUSLI, można użyć mieszanki bezglutenowej np. MALINOWA LEKKOŚĆ lub JAGODOWY CZAR

-napój roślinny/mleko/jogurt/kefir

PRZEPIS:

W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej, dodać słód, ksylitol i wymieszać do prawie całkowitego rozpuszczenia składników. Mąki i kakao wymieszać, dodać olej ze słodem oraz roztrzepane jajko, całość dobrze wyrobić. Jeśli ciasto jest za suche można dodać łyżkę oleju i słodu. Ciasto wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa)  i wycinać dowolne kształty. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 170’C kilka minut w zależności od grubości i wielkości ciasteczek (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi już się lekko rumienią). Wymieszać z ulubioną mieszanką musli, polecamy musli bez glutenu.

Doskonały przepis dla osób mających problem z tolerancją glutenu. Celiakia nie oznacza rezygnację z pysznych śniadań. Odwiedź naszą stronę i sprawdź jak możesz smacznie i zdrowo zjeść śniadanie bez glutenu.