Ciastka bananowe bez mąki i jajek

Ciastka bananowe bez mąki i jajek

Ciastka bananowe – pieczemy tym razem bez mąki i jajek 🙂

Ciekawi Cię opcja pieczenia bez jajek i mąki? Ojj jest możliwa! Naszym „spoiwem” będzie tutaj banan…. Kilkudniowe banany zalegają Ci w lodówce? Ostatnia myśl to wyrzucić i po kłopocie. Ale po co?! Dojrzałe banany są bardzo smaczne i mają intensywny smak. Nie wyrzucaj! Upiecz ciastka bananowe!

 

SKŁADNIKI:

  • banany (tyle ile masz – w tej opcji były 3 szt. małe)
  • mieszanka MojeMusli ok. 200 gram skład własny: żurawina suszona, papaja kandyzowana, borówkowy proszek, suszona morwa biała, proteinowe chrupki, cynamon i mieszanka płatków Musli Classic. Skomponuj tak wspaniałe musli na naszej stronie www.mojemusli.pl Nasze musli jest zamknięte w pięknej i poręcznej tubie, sprawdź sam!
  • łyżka masła orzechowe OPCJONALNIE
  • gorzka czekolada 90% kakao

i do dzieła!

PRZEPIS:

banany miksujemy/blendujemy na gładką masę. Dorzucamy musli, miksujemy jeszcze chwilę, ale nie za długo aby nasze musli się nie rozdrobniło za bardzo. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Rozkładamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy ciastka bananowe do piekarnika na ok. 35 min aby dosuszyły się 🙂 Na koniec w mini kokilce/miseczce wrzucamy kilka kostek czekolady, wkładamy do mikrofali na 2 min – do rozpuszczenia, i polewamy nasze ciasteczka!

Ciasteczka muszą ostygnąć, dopiero wówczas można polać czekoladą! W razie gdy ciasteczka są zbyt „mokre” przetrzymaj je w piekarniku w ciepłym. Ciastka przechowywać lepiej w lodówce.

Voilà! Ciastka bananowe gotowe!

Więcej przepisów na ciastka i inne desery u nas na blogu, sprawdzaj koniecznie! Smaczne desery w krótkim czasie są możliwe, bez obaw przygotujesz coś dla siebie i rodziny.