Zdrowe śniadanie Musli Classic – jego właściwości, wartości odżywcze i kalorie

Musli Classic

Czy Ty również uważasz, że musli to jedne z najzdrowszych porannych posiłków, jakie istnieją? W takim razie mamy coś dla Ciebie, w klasycznej odsłonie: kombinacja płatków owsianych błyskawicznych, płatków pszennych oraz płatków kukurydzianych bez cukru.

Poznaj właściwości odżywcze naszych mieszanek płatków musli – Musli Classic – ich wartości odżywcze, kalorie, witaminy.

Wartości odżywcze w 100 g

Energia: 351,8 kcal / 1472 KJ

Tłuszcze: 4,8 g

Białko: 10,8 g

Węglowodany: 70 g

 

Zdrowe śniadanie Musli Classic – jego właściwości, wartości odżywcze i kalorie

Musli Classic to klasyczna baza do jednego z najpopularniejszych śniadań. Możemy ją wzbogacić o dowolne, ulubione owoce, orzechy lub inne dodatki, choć już same płatki dostarczają nam energii na co najmniej kilka godzin. Musli Classic to przede wszystkim dawka białka, węglowodanów, mikro- i makroelementów oraz błonnika. Kalorie, które dostarcza nam porcja Musli Classic pochodzą głównie z dużej ilości węglowodanów uwalnianych w organizmie stopniowo, co zapewnia nam uczucie sytości przez dłuższy czas.

 

Klasyka w zdrowym wydaniu – błyskawiczne płatki owsiane, kukurydziane, pszenne

Płatki owsiane błyskawiczne – jeden z najpopularniejszych składników porannych posiłków. Zawiera większość składników niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Wyróżnia się między innymi wysoką zawartością rozpuszczalnego błonnika, który znakomicie reguluje poziom cukru we krwi.

 

Płatki kukurydziane mają niesłabnącą rzeszę fanów zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci! Wykorzystajmy ten fakt, przemycając je najmłodszym do codziennych posiłków bądź w porannym musli lub w formie chrupiącej, pysznej przekąski. Zawierają żelazo, magnez, witaminy z grupy B oraz… wyłącznie naturalnie występujący w nich cukier!  

 

Płatki pszenne natomiast zachowują pełnię właściwości nieprzetworzonego ziarna i oprócz błonnika i witamin zawierają większą ilość fosforu, magnezu, potasu czy wapnia. Pszenica w formie płatków daje nam możliwość szybkiego przygotowania pełnowartościowego posiłku.