Żyto. Nasze zboże narodowe

Płatki żytnie

Sprawdź płatki żytnie – właściwości, kalorie i wartości odżywcze, które wzmocnią Twój organizm i urozmaicą Twoją codzienną dietę.

Lubisz zagadki? Zastanów się przez moment z czym kojarzą Ci się żniwa na polskiej wsi. Dokładnie tak! Ze zbiorem żyta, a dokładniej żyta zwyczajnego. Z resztą, kto nie kojarzy tej najpopularniejszej rośliny uprawnej w Polsce niech podniesie rękę. Nic dziwnego, że żadna dłoń nie powędrowała do góry. Żyto zwyczajne od wieków podkreśla swój udział w żywieniu człowieka, więc zna je niemal każdy. Badania naukowe dowiodły, że żyto to zboże o korzystnych walorach żywieniowych i dietetycznych. Żyto to nie tylko mąka, z której wypieka się pachnący chleb. To także smakowite płatki żytnie. Wartości odżywcze zawarte w wyrobach z żyta dodadzą Ci wigoru i sprawią, że codzienne wyzwania staną się dziecinnie proste.

Płatki żytnie właściwości

Jak myślisz, dlaczego warto jeść płatki żytnie? Właściwości płatków z żyta to istna tarcza ochronna dla Twojego zdrowia. Nie wierzysz? Płatki żytnie wyróżniają się znaczną zawartością składników balastowych, m.in. błonnika. Błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i chroni jelito grube przed nowotworami. Ponadto daje uczucie sytości, zmniejsza apetyt oraz reguluje przemianę materii. To prosta i skuteczna recepta na utrzymanie smukłej sylwetki. Płatki żytnie przyczyniają się do obniżenia cholesterolu we krwi. Pamiętaj! Zbyt wysoki cholesterol powoduje miażdżycę, a to prosta droga do poważnych chorób serca. Co więcej, płatki żytnie działają jak naturalny optymalizator poziomu cukru we krwi, co przekłada się na obniżenie podaży na insulinę u osób cierpiących na cukrzycę. Płatki żytnie są bogate w składniki mineralne, m.in. magnez, potas, wapń, sód, mangan, kobalt, miedź, cynk, chrom, fosfor, jod, fluor, żelazo oraz witaminy z gruby B (B1, B2 i B6), PP i witaminę E, która hamuje procesy starzenia się skóry i zachowuje młodość komórek ciała. Potrzebujesz solidnej dawki kwasu pantotenowego lub foliowego? Wprowadź do swojej diety płatki żytnie. Właściwości płatków z żyta korzystnie wpłyną na pracę Twojego mózgu i układu nerwowego. Ich regularne spożywanie wspomaga ponadto prawidłowy proces budowy tkanki mięśniowej, naczyń krwionośnych, włosów, paznokci i skóry. W składzie płatków żytnich znajdziesz także lignany, które zapobiegają nowotworom piersi, prostaty i okrężnicy, a także osteoporozie.

Płatki żytnie wartości odżywcze

Odkryj płatki żytnie! Kalorie są Twoim zmartwieniem? Płatki żytnie hamują apetyt i sycą, dlatego bez najmniejszego wysiłku osiągniesz wymarzoną sylwetkę i dostarczysz do swojego organizmu cennych wartości odżywczych. Płatki z żyta to świetna alternatywa na pożywne śniadanie i idealne urozmaicenie codziennej diety.

Płatki żytnie – kalorie i wartości odżywcze (w 100 g)

Energia: 296 kcal/1238 KJ
Tłuszcze: 1,4 g
Białko: 9,5 g
Węglowodany: 60,7 g